Крилата ракета Х-101 несе боєголовку з 450 кілограмами бризантної вибухової речовини

Потужна крилата ракета, яку Росія використала для атаки на дитячу лікарню в Україні

Сьогодні Росія знову атакувала цивільні цілі в Україні, зокрема дитяча лікарня в Києві спричинила десятки смертей.

Росія атакує дитячу лікарню в Україні: скільки протестів буде проти цього?
Російський терористичний напад на Одесу з метою вбивства парамедиків та пожежників

З початку вторгнення 24 лютого 2022 року Росія завдає невибіркових авіаударів по мирному населенню України. Це напади, які однозначно є військовими злочинами згідно з Женевською конвенцією, оскільки немає жодного виду військової присутності на цивільних об’єктах, на які напала Росія. Крім того, російські війська демонструють повне ігнорування того, куди припадають їхні ракети.

Росія заперечує відповідальність за ці атаки на цивільні об’єкти, систематично звинувачуючи Україну, вважаючи, що ці атаки насправді були результатом падіння українських зенітних ракет. Доказів проти цих російських заяв багато, але Кремль продовжує брехати. Сьогодні в заяві, опублікованій офіційним російським агентством ТАСС, Міноборони Росії вкотре спростувало докази, заявивши, що його війська"нанесли високоточний удар по об'єктах українського ОПК і авіації основи".

У Кремлі також заявляють: "Численні фото- та відеорепортажі з Києва, які були оприлюднені, свідчать про те, що шкоди завдала падіння української ракети ППО, випущеної з розгорнутого ракетного комплексу в межах міста." Це твердження не тільки неправдиве, але й повне цинізму.

Сьогодні експерт з оборони Фабіан Хоффманн з Університету Осло опублікував це відео обстрілу, зняте саме в той момент, коли на дитячу лікарню Охматдит впала ракета:

Хоффман зазначив, що зображення «чітко» демонструє, що це ракета Х-101, як видно з кількох її характеристик: турбовентиляторний двигун TRDD-50A в задній частині, відносно довгі крила в її середній відділ і притуплений ніс. Жодна українська зенітна ракета не має такого характерного вигляду.

Росія використовувала ці ракети під час війни в Сирії, а також вона використовує їх у своїх атаках на Україну. Х-101, відомий як АС-23 «Кодьяк», був представлений СРСР у 1980-х роках на заміну Х-55 (нижче цих рядків), який мав схожий зовнішній вигляд, з турбовентиляторним двигуном позаду, але більш округлий ніс.

Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) зазначає наступне про Х-101: "Він летить на низькій висоті під інфрачервоними та радіолокаційними системами, і використовує радіолокаційне поглинання композитний матеріал робить ракету важкою для виявлення. Вважається, що її точність також є досить високою, оскільки використовується електронна супутникова навігація ГЛОНАСС (російський еквівалент GPS) і телевізійне наведення». Отже, за допомогою такої системи наведення росіяни чудово знали, що атакує, але їх це не хвилювало.

CSIS додає: "КРВБ Х-101/-102 має 7,45 м у довжину та 0,51 м у діаметрі. Під час запуску ракета важить 2300-2400 кг і запускається без прискорювача, використовуючи Імпульс літака при випуску ракети використовує ТРДД-50А, що забезпечує крейсерську швидкість 0,58 Маха і максимальну швидкість 0,78 Маха. Повідомляється, що 102 має дальність від 2500 км до 2800 км, хоча непідтверджені звіти Міністерства оборони Росії стверджують, що його максимальна дальність становить 4500 км».

Те ж джерело зазначає, що крилата ракета Х-101 запускається з бомбардувальників Ту-160 "Блекджек", Ту-95МС16 "Ведмідь-Н", Ту-22М3/5 "Бекфайр С" і Су. -27IB (Су-32) «Фланкер». З іншого боку, цей тип ракети має звичайну боєголовку вагою 450 кілограмів і може бути оснащений осколково-фугасними боєголовками, проникаючими або касетними/суббоєприпасами. У свою чергу, варіант Х-102 має ядерну боєголовку потужністю 250 кілотонн, але деякі джерела вказують, що боєголовка може бути більшою, до 450 кілотонн.

CSIS зазначає, що вірогідна кругова похибка Kh-101/-102, як повідомляється, становить 6 метрів, "але зазвичай стверджується, що вона становить від 10 до 20 м". Використання зброї такої потужності для нападу на цивільні цілі в місті є очевидним випадком воєнного злочину. Обстріл такої потужної ракети дитячої лікарні демонструє всю нелюдяність російського тероризму в Україні.

---

Фотографії: CSIS.org / Mil.in.ua.

Don't miss the news and content that interest you. Receive the free daily newsletter in your email:

Opina sobre esta entrada:

Debes iniciar sesión para comentar. Pulsa aquí para iniciar sesión. Si aún no te has registrado, pulsa aquí para registrarte.